Hoe kunnen we het voor de schoonmakers makkelijker maken? Ik krijg vaak de vraag van opdrachtgevers “Hoe kunnen we het voor de schoonmakers makkelijker maken?” Moeten er innovaties worden ingezet, dan kan dat echt volgens de opdrachtgevers want zij dragen namelijk de schoonmakers een warm hart toe. Ze willen in hun hart echt de schoonmakers het werk lichter en fijner maken.
Vaak wordt pas aan de schoonmaak gedacht als de gebouwen staan of als er verbouwd is. Dat is jammer want vraag de schoonmaakbranche eerder aan tafel om mee te denken voor de inrichting van het gebouw, de omgeving en routes binnen en buiten het gebouw. De oplossing is namelijk simpeler dan men denkt. Al het vuil dat niet binnen komt hoeft niet te worden verwijderd door de schoonmaak. Door efficiënte routes binnen en buiten het gebouw maakt dat er meer tijd over blijft voor de schoonmaakwerkzaamheden, welke anders verloren gaat aan looptijden. Maar ook de juiste afwerkmaterialen kunnen het werk voor de schoonmaker makkelijker en beter maken.
Ik neem als voorbeeld een basisschool. Je ziet steeds meer aanpassingen aan de speelplaatsen (het schoolplein) die worden aangepast(groener en uitdagender voor de leerlingen) met natuurlijk een zandbak. Zand is de nachtmerrie voor alle vloeren op de basisscholen. Dus al het zand wat niet binnenkomt hoef je niet weg te halen. Zorg dus voor een schoonloopzone aan de buitenzijde voor de deur en dan een goede inloopmat aan de binnenzijde van de deur. Vaak zie je een “schoonloopzone” aan de buitenzijde van ongeveer een halve meter. Dat is geen schoonloopzone dat is een matje! Een schoonloopzone aan de buiten zijde is net zo breed als de deur en is minimaal twee meter lang. Ja dat kost wat extra geld, maar altijd minder dan extra schoonmaaktijd voor de komende tien jaar. Dus een goede investering die zowel het voor de schoonmaak makkelijker maakt en de vloeren minder snel zullen slijten.
Een ander voorbeeld is een kantoor die haar toiletgroepen gaat verbouwen. Zij plaatsen hangende toiletten, wat opzich al netjes is, maar wel met een onderrand. Zo’n onderrand is voor de verdeling van het spoelwater. In water zit kalk en de kalk gaat zich hechten onder deze rand. Als de kalk niet wordt verwijderd dan zal de flow van het spoelwater niet meer goed gaan. Daarnaast gaat in de kalkafzetting allerlei viezigheid zitten welke kan gaan ruiken. Dus extra handelingen voor het ontkalken. Het advies zou dus kunnen zijn om een iets duurder toiletpot aan te schaffen met een gesloten rand waar de kalk niet aan kan gaan hechten.
Zo kunt uw schoonmaakdienstverlener het juiste advies geven welk op langer termijn tijd, geld en tevreden schoonmaakmedewerkers op kan leveren. Dus het makkelijker maken voor de schoonmakers begint bij het nadenken voor en tijdens de bouw/verbouwing. Denk alstublieft niet dat architecten alles weten, want zij kijken op een andere manier naar een gebouw dan de schoonmaakdienstverlener. Samen kom je tot goede inzichten en weet dat het op langer termijn juist goed koper is om te investeren in betere materialen, looproutes en de omgeving.
Edgar van Engelen
Clear4Clean