Skip to content Skip to footer

Artificiële intelligentie (AI) in de schoonmaak

Artificiële intelligentie (AI) in de schoonmaak

Als je aan mij 10 jaar geleden had gevraagd dat robots een belangrijke rol zouden gaan vervullen in de schoonmaak dan had ik dat sterk ontkent. In de begin jaren dat robotisering zijn beperkte schrede gezet in de schoonmaak. De schrobautomaten en stofzuigers waren nog al “lomp” en beperkt in reageren op nieuwe situaties. Daarnaast waren voldoende vak schoonmakers die het schrobben goed in de vingers hadden.

De robot schrobautomaat kon in vrije en lege ruimte worden ingezet. Maar in de schoonmaak zijn er weinig vrije en lege ruimten. Met de 24 uurs economie zijn er nagenoeg altijd mensen aanwezig in gebouwen. Stofzuigers hadden ook beperkingen, ze waren te hoog of de accu was te beperkt of de trap werd niet “gezien” en reed er vanaf. Dan heb ik het nog niet eens dat stofzuigen in uren dat niemand aanwezig is lastig was in verband met het alarm.

Net als bij de microvezeldoeken zijn de robotstofzuigers zich gaan ontwikkelen bij de mensen thuis. Ze werden lager, betere accu’s, zelf laadstation zoekend en kunnen obstakels vermijden. Nu zie je robotstofzuigers meer en meer ingezet worden binnen de professionele schoonmaak. Worden ze ingezet omdat ze beter zijn dan schoonmakers? Nee ze worden ingezet om de schoonmakers te ontlasten of juist om de schoonmakers efficiënter in te kunnen zetten omdat er steeds meer krapte op de arbeidsmarkt is.

De opdrachtgevers zijn ook steeds meer bereid om schoonmaak tijdens werkuren te laten verrichten. Dan kan haast ook niet anders door de 24 uurs economie en de krapte op de arbeidsmarkt. Op het moment dat je open staat voor het uitvoeren van de schoonmaak tijdens werkuren kan je kijken naar meerdere opties. Dus ook robots die stofzuigen, schrobben en dweilen. Door de ontwikkeling van Artificiële Intelligentie kunnen ze beter worden ingezet en zijn ze zelf sturend en lerend.

Schoonmaken met AI technologie blog 

Als je een robot overdag laat stofzuigen en/of schrobben en/of dweilen dan wil je als bedrijf dat het een visitekaartje is voor je bedrijf. Het zelfde als een schoonmaker in nette werkkleding loopt, de werkkart netjes en de werkkast opgeruimd is. Tegenwoordig wordt aan de vormgeving goed gewerkt. De artificiële intelligente robots krijgen steeds mooiere en professionelere uitstraling. 

Ik zie steeds meer voordelen van de inzet van robots met AI. Zonder schaamte kan je hiermee naar je klanten. Hiermee is het een goede aanvulling aan je dienstepakket als schoonmaakdienstverlener.

Wij gaan ons er verder in verdiepen en houden jullie op de hoogte van de kennis die wij opdoen.

Edgar van Engelen
Clear4Clean

Schoonmaken met AI technologie - baby turtle
Schoonmaken met AI technologie - baby orca

Leave a comment

Kamerlingh Onnesweg 14,
3316 GL Dordrecht

Het GreenSweep Ecolabel laat u aan uw klanten zien dat u werkt aan een zo duurzaam mogelijk schoonmaakproces.
Bij het gebruik van duurzame schoonmaakproducten die een lage impact hebben op natuur en milieu.

Clear4Clean Dordrecht © 2024. All rights reserved Schoonmaak Opleidingen.

nl_NL
nl_NL