Skip to content Skip to footer

Schoonmaak staat er gekleurd op

Op 15 juni is het weer de dag van de schoonmaker. De dag dat we onze helden in het zonnetje mogen (moeten) zetten. De schoonmakers moeten hard werken, dag in en dag uit. Schoonmaak is een fysiek zwaar vaak waar we meer waardering voor moeten hebben. Het is vaak een hele uitdaging om de dagelijkse vervuiling van welk project dan ook te verwijderen. Maar de schoonmaker heeft de juiste kennis en de juiste materialen om deze klus te klaren.

Ieder schoonmaakbedrijf heeft haar eigen schoonmaakmethodieken (en de basis opleiding sluit daar niet altijd op aan – door de gestelde examenregels). Maar wat wel (bijna) overal gelijk is, is dat we in de schoonmaak met vaste kleuren werken. We hebben drie primaire kleuren in de schoonmaak, namelijk ROOD, BLAUW en GROEN. Daarnaast zijn er ook nog secundaire kleuren zoals Geel, Paars, Roze, Transparant en nog veel meer. De kleuren hebben als doel dat je weet waar je welk middel en materiaal moet toepassen om te voor komen dat je bijvoorbeeld het zelfde werkdoekje eerst in het sanitair gebruikt en daarna in het interieur. Gewoon het idee dat een doekje eerst een vuil toilet heeft schoon gemaakt en daarna je telefoonhoorn.

Ik wil mij vandaag richten op de primaire schoonmaakkleuren:

ROOD – Rood is de kleur voor de sanitair ruimten zoals toiletten en badkamers.

BLAUW – Blauw is de kleur voor interieur ruimten zoals kantoren, gangen en woonkamers.

GROEN – Groen is de kleur voor vloeren zoals tapijt, linoleum en PVC.

Rood staat voor gevaarlijk of let op. Dat klopt ook wel want als we in het sanitair gaan schoonmaken moeten we handschoenen dragen om te voorkomen dat we bacteriën of andere ziekteverwekkers aan onze handen krijgen (welke ons weer kunnen besmetten). Wat ook belangrijk is om te weten is dat in het sanitair gewerkt wordt met sanitairreinigers met meestal een Ph-waarde* lager dan 7. Dat betekend dat de reiniger zuur is en niet op alle oppervlakte/afwerkmaterialen toegepast mag worden. Stel dat je een zuurreinigingsmiddel gebruikt op een marmervloer. Dan kan ik je vertellen dat de vloer niet schoon wordt maar juist wordt beschadigd. Een marmervloer is namelijk kalkhoudend en een zuur reinigingsmiddel verwijderd kalk.

Blauw staat voor veilig en is goed voor het verwijderen van lichte dagelijkse vervuiling en is overal toepasbaar. De meeste interieurreinigers hebben een Ph-waarde* van 7. Dat wil zeggen dat ze neutraal zijn en alleen nodig zijn om het vuil los te maken en als een transportmiddel het vuil mee te nemen. De interieurreinigers met een hogere Ph-waarde* zijn ontvetters en hebben de bedoeling om gehecht vuil (vaak een vettige vervuiling) los te maken en dan als transportmiddel het vuil mee te nemen.

Groen staat ook voor veilig en voor het reinigen van vloeren. De meeste vloerreinigers hebben een Ph-waarde* van tussen de 7 en 9 omdat de meeste vervuiling op de vloeren vettig zijn. Let wel op want je heb verschillende soorten vloerafwerkingen en elke vloerafwerking heeft zijn eigen reinigingsmiddel. Tapijt is namelijk anders dan een betonnen vloer en een linoleumvloer is weer anders dan een flotex vloer.

Tijdens de basis training schoonmaak, welke wij verzorgen, gaan we hier specifiek op in. Een schoonmaker moet weten waar hij/zij werkt en waarmee hij/zij werkt. Als een schoonmaker niet wat hij/zij doet dan wordt er meer schade aangericht dan dat er wordt schoongemaakt.

Kleuren helpen in de schoonmaak om de juiste middelen en handelingen te verrichten door de schoonmakers, de helden van NU!

*Ph-waarde is verdeel op een schaal van 1 tot en met 14. De PH schaal geeft de zuurtegraad aan. Ph-waarde van 1 tot 7 is zuur en dat wil zeggen dat het ontkalkt. Ph-waarde 7 is neutraal en de Ph-waarde vanaf 7 tot 14 is alkalisch en dat wil zeggen dat het ontvet.

Edgar van Engelen

Directeur Clear4Clean                

Leave a comment

Kamerlingh Onnesweg 14,
3316 GL Dordrecht

Het GreenSweep Ecolabel laat u aan uw klanten zien dat u werkt aan een zo duurzaam mogelijk schoonmaakproces.
Bij het gebruik van duurzame schoonmaakproducten die een lage impact hebben op natuur en milieu.

Clear4Clean Dordrecht © 2024. All rights reserved Schoonmaak Opleidingen.

nl_NL
nl_NL